A legjobb természetes gyógyszer: fokhagyma


Ajánld ismerőseidnek!





A fokhagymát már évezredek óta alkalmazzák. Azonban nemcsak a főzés során lehet a segítségünkre, hanem a természetes gyógymódok kedvelői is bátran használhatják, hiszen számtalan egészségügyi problémára megoldást jelenthet.

A fokhagyma támogatja a kardiovaszkuláris egészséget, a szív egészségének az egyik legjobb étele. Tanulmányok igazolják, hogy a fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti a lipidtartalmat a vérben. Pozitív hatása abban is megmutatkozik, hogy csökkenti a magas vérnyomás és a trombózis kialakulásának kockázatait. A fokhagyma megakadályozza a vérrögök kialakulását.

A fokhagyma a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatait is csökkenteni tudja. A fokhagyma fokozott fogyasztása mérsékli a gyomor, a vastagbél, a nyelőcső, a hasnyálmirigy, a prosztata és a mell daganatos megbetegedéseinek esélyeit. A fokhagyma az egyik leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére.

A fokhagyma jelentős előnyökkel járhat a cukorbetegek számára is. Ugyanis a fokhagyma csökkenti a vércukorszintet, de az inzulinrezisztencia és a vér koleszterinszintjének a csökkenése is a javára írható ennek a zöldségnek.


A fokhagyma védelmet kínál a máj számára, hiszen segítséget nyújt a máj megtisztításában. Segíthet a zsírmájbetegség tüneteinek csökkentésében, illetve bizonyos májkárosító toxinok hatásait is képes kivédeni.

A fokhagymát már évszázadok óta alkalmazzák antimokrobiális tulajdonságai miatt. Nemcsak a baktériumokkal, de a gombákkal is eredményesen veszi fel a harcot, sőt antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik. In vitro vizsgálatok azt mutatják, hogy a fokhagymát be lehet vetni influenza, tüdőgyulladás, rotavírus és herpes simplex esetén is. Kutatások igazolják, hogy a fokhagymakivonatot fogyasztóknak enyhébb tüneteik vannak és a betegség is gyorsabb lefolyású, mint azon személyek esetében, akik nem támogatják meg az egészségüket ezzel a gyógynövénnyel.

A szabad gyökök károsítják a DNS-t és ez betegségek kialakulásához vezethet. A fokhagyma antioxidáns hatással rendelkezik, amelyek eredményesen harcolnak a szabad gyökökkel szemben. Amikor a fokhagymában lévő allicin lebomlik, olyan savat termel, amely reakcióba lép a szabad gyökökkel és elpusztítja azokat.

Az immunrendszer egészségét fokhagymateával erősíthetjük meg, persze csak akkor, ha rendszeresen fogyasztjuk. Tisztítson meg egy fokhagymagerezdet, majd darabolja azt kisebb szeletekre. Forraljon fel 2 dl vizet, majd adja hozzá a fokhagymát. Fedje le, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Végezetül ízlés szerint adjon hozzá mézet és frissen facsart citromlevet. Naponta egy csészével fogyasszon el belőle.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!