Eclair fánk



Ajánld ismerőseidnek!





  Tészta:

8 dkg vaj
1.5 dl nagyon hideg víz
10 dkg finomliszt
4 db tojás
1 teáskanál cukor
1 csipet só
Töltelék:

2 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor
1 csomag vanília ízű pudingpor
1/2 liter tej


A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet, és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk. Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Ez kb. 2 perc. Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről. Fogjuk a kézi habverőt, és beleütjük a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig homogénné keverjük a tésztát az előző tojással. Ha kész, félretesszük hűlni öt percre.A tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk. Ha kész, állni hagyjuk kb. fél órát. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, és ha letelt a fél óra, betoljuk a fánkokat.10 percig sütjük, majd 180 °C-ra mérsékeljük a hőfokot. Az ajtón keresztül lessük, mert 20 és 30 perc között elkészül, és aztán már csak ég. Az ajtót tilos közben nyitogatni, mert összeesik!Ha kész, kivesszük, és recés késsel félbevágjuk őket. Amíg kicsit hűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük. A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk. A pudingot a szokásos eljárással elkészítjük és a fánkot először pudinggal kenjük meg, majd tejszínhabbal.

Czikoráné Juhász Edina készítette el