Ajánld ismerőseidnek!
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 ek. cukor
2 mk. só
2 ek. vaj
1 db tojás
3 ek. kakaópor
A kenéshez:
1 tojássárgája
Elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk.
A liszteket a sóval,cukorral összekeverjük.
Hozzáadjuk a megkelt élesztőt,a tojást és a többi tejjel jól kidagasztjuk.
Utolján adjuk hozzá az olvasztott vajat és szép hólyagosra dagasztjuk.
A tésztát két részre osztjuk.
A kakaóport kevés vízzel összekeverjük és az egyik tészta buciba dolgozzuk.
Külön ,letakarva kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítjuk,kalács forma nagyságúra nyújtjuk.
A fehér tészta lesz alul,majd rátesszük a kakaós tésztát és feltekerjük.
Sütőpapírral béleljük ki a formát és a kalácsot bele helyezzük.
Letakarjuk és addig kelesztjük újból,míg a formát ki nem tölti.
Felvert tojássárgájával lekenjük és 180 fokra melegített sütőben 15 percig,majd vissza vesszük 165 fokra,még további 20 percig sütjük.
Ha pirulna teteje,alufóliával letakarjuk.