Hozzávalók a tésztához:
15 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
1 egész tojás
25 dkg liszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál sütőpor
csipet só
1,5 dl tej
Hozzávalók a krémhez:
5 dkg cukor
2 evőkanál víz
65 ml habtejszín
15 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
1 kávéskanál tengeri só
Először elkészítjük a karamellt. Az 5 dkg cukrot a két evőkanál vizet egy kis lábasba elkeverjük, feltesszük közepes lángra és karamellizáljuk, míg szép világos színe lesz. Vigyázz! Nehogy megégjen, akkor kegyetlen lesz az íze! A tejszínt felmelegítjük és óvatosan a karamellhez adjuk, folyamatosan kevergetve, hogy egyneművé váljon. Félretesszük hűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A puha vajat / margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást. A lisztbe elkeverjük a kakaóport, sütőport. Ezt is a masszánkhoz adjuk, majd a tejet adagoljuk hozzá és sima tésztává dolgozzuk. Nyomózsákba tesszük, vagy kiskanál segítségével kicsi halmokat készítünk. Az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A krémhez habosra keverjük a vajat / margarint a porcukorral, majd a karamellt is hozzákeverjük. Végül ízesítjük a sóval. Az így kapott krémmel megtöltjük a kis piskótákat. Hűtőbe tesszük és egy-két óra alatt megpuhulnak.
Tramita Rita receptje.